Spectral Detection UnitVoor KPN hebben wij 5 Spectrale Detection Unit (SDU) sets ontwikkeld en geleverd. Elke set bevat een actieve breedband antenne, een software defined radio device met accu back-up en een kleine snelle laptop.

De sets worden gebruikt door ervaren KPN service engineers om stoorbronnen op te sporen welke een hoge concentratie ‘elektro-smog’ uitzenden. Apparaten als geschakelde voedingen, frequentie omzetters, TL-lampen, etc. produceren een behoorlijke hoeveelheid elektromagnetische straling tussen de 0 en 800kHz. Deze stoorvelden kunnen worden uitgezonden in de open lucht maar kunnen zich ook verplaatsen via de kabels in het elektriciteitsnetwerk. Een veelvoorkomend probleem is dat modems en routers van klanten veel problemen ondervinden van deze elektromagnetische straling. Dit kan uiteindelijk leiden tot het feit dat de klant geen werkende internet-, televisie- of telefoonverbinding meer heeft.

De SDU is een handig hulpmiddel om snel verschillende stoorbronnen, welke elektromagnetische straling uitzenden, te meten en te verifiëren. Het uiteindelijke doel is om de stoorbron op te sporen middels de bijgeleverde richtingsgevoelige antenne en om vervolgens de stoorbron te elimineren. De SDU is een mobiele set welke ook op accu kan werken, waardoor hij te gebruiken is op locatie en in het veld.